Zen shiatsu pro těhotné

hands-2568594.jpg

Těhotenství je velmi důležitým obdobím v životě každé nastávající maminky – a také dítěte, které se má narodit. Během těchto devíti měsíců žena mnohé zažije a dítě všechny tyto radosti i strasti prožívá spolu s ní. VYTVÁŘÍ SE ZÁKLAD PRO JEJICH CELOŽIVOTNÍ VZTAH A TAKÉ SE UŽ V TOMTO OBDOBÍ ZAČÍNÁ FORMOVAT ZPŮSOB, JAKÝM BUDE DÍTĚ VNÍMAT SAMO SEBE A OKOLNÍ SVĚT. Zejména traumatický zážitek z období těhotenství či porodu může být v tomto směru do značné míry určující.

Nicméně i pro matku je to leckdy náročná životní fáze, přinášející únavu, stres a plno různých změn, s nimiž není vždy snadné se vyrovnat. Velkou roli pochopitelně hraje její zdraví a celková vitalita, ve hře jsou však i další faktory, např. zázemí, vztah s partnerem či skutečnost, zda dítě chtěla. Možná přišlo příliš brzy nebo už bylo několik dětí před ním – ne vždy se v životě dějí věci přesně podle plánu, a těžko lze proto ženě vyčítat, jestliže v danou chvíli není na těhotenství vnitřně připravena a musí se s ním smiřovat. DÍTĚ však její emoce (a také emoce, případně napětí v jejím okolí) vnímá a VYCÍTÍ, ŽE TU NENÍ CHTĚNÉ. Některé děti se s tím vyrovnají, nezřídka ale přicházejí komplikace, ať už během těhotenství nebo při porodu.

Z toho důvodu je jednoznačně žádoucí udělat pro harmonický vztah mezi matkou a dítětem maximum a právě v tom může být zen shiatsu velkým přínosem.

baby-4077353.jpg

Provádět jej lze ve druhém a třetím trimestru a budoucí mamince může být prospěšné při řadě potíží, jež těhotenství často doprovázejí:

o   únava

o   bolesti hlavy

o   bolesti v bedrech či kříži

o   zatuhlé mezilopatkové svaly

o   napětí v ramenou, šíji

o   zácpa

o   přetrvávající ranní nevolnosti

o   otoky

o   snížená imunita

o   zhoršování stavu chrupu

o   nadměrné padání vlasů

Vhodné je však i tehdy, když žena žádné velké potíže nemá: ROZPROUDĚNÍ ENERGIE (a tedy i krve, lymfy a dalších tělních tekutin) v jejím těle jí pomůže těhotenství lépe zvládat a také dítě bude díky tomu mít mnohem lepší výživu pro svůj růst a vývoj.

Jak již bylo naznačeno, zen shiatsu rovněž POMÁHÁ ZLEPŠIT KONTAKT MEZI MATKOU A DÍTĚTEM a oběma se připravit na velkou změnu, kterou je porod.

Efekt shiatsu je možné ještě posílit použitím vhodných ladiček, které jsou u většiny „bříšek“ velice oblíbené :-)

essential-oils-1433694.jpg

Vhodným doplňkem zen shiatsu v těhotenství mohou být též ESENCIÁLNÍ OLEJE. Zkušený aromaterapeut nejlépe ví, které použít a které jsou naopak v tomto období kontraindikovány.

Lze je doporučit i na domácí použití, stejně jako masáž některých akupunkturních bodů během těhotenství či porodu.

Zen shiatsu (nejen pro těhotné) přibližuje v následujícím videu MUDr. Eva Krejčová.

Previous
Previous

Když tóny léčí…

Next
Next

O zdravé stravě trochu jinak