O zdravé stravě trochu jinak

fruit-3048001.jpg

Jedním z nejčastějších témat, které s klienty a klientkami rozebíráme a k němuž často směřují i jejich dotazy, je strava.

Zamyslet se nad tím, jak se stravuji, je zásadní především při problémech žaludku, slinivky a střev, z širšího hlediska však strava ovlivňuje všechny orgány a dráhy v těle, neboť každá naše buňka potřebuje správnou výživu, aby mohla žít a dobře fungovat.

O zdravé stravě toho bylo již napsáno velmi mnoho… V tomto příspěvku bych se rád zaměřil na dvě věci: jednak na problematičnost konceptu „zdravé stravy“ jako takového a jednak na různé návyky, které s naším stravováním bezprostředně souvisejí, ačkoli je často (jak mi znovu a znovu ukazují rozhovory s klienty) příliš nevnímáme.

KAŽDÝ ČLOVĚK JE JEDINEČNÝ A TATO SKUTEČNOST SE PROMÍTÁ I DO NAŠICH CHUTÍ, VZTAHU K JÍDLU A HLEDÁNÍ TOHO, CO JE PRÁVĚ PRO NÁS ZDRAVÉ A VHODNÉ. Svou roli v tom hraje věk (resp. fáze života), pohlaví, tělesná konstituce, způsob, jak funguje náš metabolismus, množství fyzické aktivity během dne, roční období, část světa, kde žijeme, některé prodělané nemoci a řada dalších faktorů.

Označit určitou dietu či způsob stravování jako „zaručené“ či „správné“ je proto vždy poněkud zavádějící, v horším případě jde o marketingový tah, který nás má přimět ke koupi nějakých produktů, zbavit nás pocitů studu či selhávání a konečně přinést vytoužené „řešení“. V lepším případě s námi obvykle autoři sdílejí způsob stravy, který se osvědčil jim a mají s ním sami dobré výsledky, což je sice eticky v pořádku, ale bohužel z toho vůbec nevyplývá, že tento způsob stravování bude optimální i pro nás.

Přitom je to vlastně jednoduché: STAČÍ NASLOUCHAT SVÉMU TĚLU, BÝT POZORNÝ A VNÍMAT, CO MI DĚLÁ DOBŘE A CO NE. Jíst co nejvíc vědomě. Nedržet se striktně žádných tabulek, ale vycházet z toho, že mé tělo a jeho potřeby se neustále mění. Nenutit mu nic násilím – tento přístup jde proti naší přirozenosti a nakonec bude příčinou toho, proč zvolenou dietu po čase vzdáme nebo se při ní i přes dílčí výsledky nebudeme cítit úplně dobře.

Zároveň s tím je ovšem nutné UČIT SE JEMNĚJI VNÍMAT TAKÉ SVÉ EMOCE a dokázat rozlišit, co je biologická potřeba těla a co stres, nervozita, frustrace, pocit viny a podobně. Právě tyto pocity často za nevhodným stravováním stojí – jídlem se jich snažíme zbavit nebo je nějak kompenzovat. Dobrým příkladem mohou být třeba sladkosti, kterými si potřebujeme „osladit život“ – tu a tam je samozřejmě v pořádku dát si něco na zub, děláme-li to však velmi často, je užitečné místo zákazu cukrovinek nasměrovat pozornost spíše k otázce, jaký život žiji a proč v něm chybí sladkost.

Je to celoživotní, dobrodružná cesta, právě tak jako sebepoznání. A stejně jako sebepoznání to není nic, co by se dalo lehce vyčíst v nějakém návodu či tabulce. To je dobré mít na paměti při každém setkání se „zázračnou“ novou dietou.

coffee-842020.jpg

Další velmi důležitá věc, na niž se u stravy a dietních doporučení rovněž často zapomíná – že NEJDE JEN O TO, CO JÍM, ALE TAKÉ JAK.

I šetrně uvařený pokrm z biopotravin nám příliš neprospěje, jestliže jej zhltneme ve stresu, zlobíme se právě na partnera a nebo brouzdáme na sociálních sítích a pořádně ani nevnímáme, že něco jíme. Zde je pár otázek, které by si měli položit všichni, a zejména ti, kdo řeší nějaké zdravotní potíže spojené s trávením:

o   Jím v klidu, nebo ve spěchu?

o   Jím pravidelně, nebo to přes den šidím a nacpu se pak na noc?

o   Žvýkám jídlo důkladně, nebo spíš hltám?

o   Piji během dne dostatečně? (I trávicí šťávy a sliny jsou tekutiny…)

o   Pokud jím sám, soustředím se na jídlo, vnímám jeho vůni, barvy, chuť? Nebo si jako kulisu pustím televizi/rádio, čtu noviny, vyřizuji pracovní telefonáty…? Umím si jídlo užít, nebo pouze „tankuji palivo“?

o   Když jím s dalšími lidmi, je to v příjemné atmosféře – nebo se spíš hádáme či řešíme problémy? Nešlo by to vyřešit jindy?

o   Mám i chvíli na to jídlo zažít, nebo se s posledním soustem zvedám a vrhám se do dalších aktivit?

Tyto otázky v návodech na „zdravou stravu“ obvykle nenajdeme. Přesto jsou naše stravovací zvyky stejně zásadní jako kvalita potravin a mají obrovský vliv na to, kolik živin si tělo z jídla vezme. Stojí také za řadou trávicích obtíží, které se (opakovaně a marně) snažíme vyřešit změnou jídelníčku.

buddha-525883.jpg

Namísto otázek, zda raději brokolici nebo párek, zda sacharidy ano, či ne (a je káva zdravá?), je tedy vždy lepší PODÍVAT SE NA ZPŮSOB, JAK VLASTNĚ ŽIJEME A JAKOU VÝŽIVU POTŘEBUJEME NA RŮZNÝCH ÚROVNÍCH (FYZICKÉ, EMOCIONÁLNÍ, SPIRITUÁLNÍ) K TOMU, ABYCHOM BYLI V HARMONII SAMI SE SEBOU A SVĚTEM KOLEM NÁS.

Není to vždy lehké, ale vždy to máme ve svých rukou. A to je rozhodně dobrá zpráva: nemusíme zoufat ani čekat, až nám někdo „něco poradí“.

Previous
Previous

Zen shiatsu pro těhotné