Záhada s názvem Trojitý ohřívač

chinese-symbol-for-fire.gif

Jedenáct z dvanácti hlavních akupunkturních drah je poměrně jasných – každá patří k některému orgánu v lidském těle: plíce, ledviny, tenké střevo… Co si ale představit pod názvem Trojitý ohřívač (případně Tři zářiče nebo Tři ohniště), k němuž se vztahuje meridián dvanáctý? Takový orgán přece není!

Není – a je. Neexistuje z anatomického hlediska, pokud se však začneme dívat na orgány nejen jako na tkáň, ale i jako na soubor určitých funkcí, najdeme některé funkce (a spolu s nimi též odpovídající dysfunkce), jež k žádnému ústrojí jednoznačně přiřadit nelze. Čínská medicína na to přišla již v dávných dobách a spektrum těchto funkcí přiřkla právě „neviditelnému“ Trojitému ohřívači. Praktik východního přístupu (shiatsu, tradiční čínské medicíny, akupunktury apod.) může díky tomu identifikovat a řešit příčinu i tam, kde lékařské přístroje nic patologického nenašly, a klient je tedy „zdráv“, přestože se tak třeba vůbec necítí…

Funkcí Trojitého ohřívače (TO) je mnoho. Mezi ty hlavní patří:

  • REGULACE IMUNITNÍHO SYSTÉMU A POSÍLENÍ NAŠÍ OBRANYSCHOPNOSTI – při nerovnováze TO máme slabé hranice a jsme mnohem zranitelnější vůči vnějším patogenům, ať už jsou jimi viry, bakterie či např. klimatické vlivy (chlad, vítr, horko…); disharmonie TO však může stát i v pozadí autoimunitních onemocnění

  • ROZVÁDĚNÍ ENERGIE PO TĚLE – může tedy být příčinou chronické únavy, nespavosti, deprese či skleslosti, motání hlavy a dalších nepříjemných projevů

  • REGULACE TĚLESNÉ TEPLOTY A TRANSPORT TEKUTIN – při nerovnováze TO bývají časté problémy s krevním oběhem (projevující se např. studenými končetinami, návaly horka apod.), ale též s lymfatickým systémem, objevují se různé otoky aj.

  • VLIV NA ČINNOST ENDOKRINNÍHO SYSTÉMU – TO ovlivňuje např. nadledvinky, štítnou žlázu, vaječníky, epifýzu, brzlík, hypofýzu, hypothalamus a další

Každý ze 3 ohřívačů se navíc ještě vztahuje k lokální skupině orgánů a nerovnováha v něm se projeví také nerovnováhou v těchto orgánech (a naopak):

  • horní (nad bránicí) – srdce, plíce

  • střední (mezi bránicí a pupkem) – slezina, žaludek, játra

  • spodní (pod pupkem) – ledviny, močový měchýř, střeva

Ze zubů se k TO vztahují poslední stoličky („zuby moudrosti“) a v oblasti páteře je to část od 9. hrudního obratle až po kostrč. Problémy v dolní části zad tedy mohou vycházet i z nerovnováhy v meridiánu TO, což bývá často opomíjeno a léčba těchto obtíží se pak míjí účinkem.

Z knihy Caroly Beresford-Cooke Shiatsu – teorie a praxe (Synergie Publishing, 2016)

Z knihy Caroly Beresford-Cooke Shiatsu – teorie a praxe (Synergie Publishing, 2016)

V Teorii pěti elementů patří TO (nepřekvapivě) k Ohni. Příliš mnoho Ohně v Trojitém ohřívači je dnes velmi běžný vzorec energetické nerovnováhy, způsobený především množstvím stresu v našem životě, kdy se nadměrně často nacházíme v modu útěk-boj. Pokud tato nerovnováha trvá dlouho, začne se projevovat i na fyzické úrovni a zasáhne ty části našeho těla, které jsou nejslabší: například štítnou žlázu, vaječníky či nadledvinky, případně negativně ovlivní činnost našeho imunitního systému nebo vyústí v problémy s tekutinami v těle (viz funkce uvedené výše). Může též vést k chronickým zánětům nebo alergiím (včetně potravinových), zkrátka celé řadě imunitních poruch.

Vzhledem k průběhu dráhy na krku a hlavě může stát disharmonie TO rovněž za určitými bolestmi hlavy, ramen a šíje a také tinitem (pískáním v uších). Při stagnaci TO se též může objevit (a vracet) třes rukou či napětí v pažích.

I na psychické úrovni souvisí TO především s tématem našich hranic. Je-li v rovnováze, jsou naše hranice pružné, tj. umíme se chránit, když to potřebujeme, a zároveň zůstávat otevření tomu, co nám neškodí. Slabé hranice nás činí zranitelnými, příliš silné hranice zase znamenají izolovanost způsobenou tím, že okolní svět vnímáme jako hrozbu. Mezi sebe a jiné lidi pak stavíme ochrannou „zeď“, ta nás však nemůže zbavit oné úzkosti – a samoty. Problémy s hranicemi mívají někdy svůj prapočátek již v dětství, jestliže rodiče nerespektují hranice dítěte a vstupují příliš do jeho světa, případně s dítětem manipulují. Vyrůstat v nejistém a ohrožujícím prostředí, kde se necítíme bezpečně a nemáme prostor sami pro sebe, se pak může dlouhá léta (a někdy i celý život) promítat do našich vztahů a odrážet na našem zdraví.

Příčina potíží se však může objevit i později během života. Často mívají problémy s dráhou TO například muži, pro které je těžké ukázat okolí vlastní zranitelnost nebo slabost, zakládají si na své síle (fyzické či psychické) a na tom, že všechno zvládnou sami vlastním úsilím, nebo muži, pro které je obtížné sdílet s někým své emoce a prožívání. I to jsou totiž témata úzce spojená s našimi hranicemi.

200_rose_petal.jpg

Techniky zen shiatsu umožňují pracovat s celou dráhou TO, podpořit jeho správnou funkci či zchladit přebytečné horko, využívá se též takzvané „Propojení Tří ohřívačů“ – velmi příjemné, relaxující a do hloubky jdoucí ošetření.

Z esenciálních olejů prospívají TO například:

  • citron

  • cypřiš

  • jasmín

  • myrrha

  • neroli (květ pomeranče)

  • ylang ylang

Velice vhodná jsou také cvičení zaměřená na vnímání energie v těle a propojování různých částí (např. čchi-kung nebo tai-či).

Prospěšné může ovšem být i pilates, Feldenkraisova metoda či kraniosakrální terapie.

Previous
Previous

Zen shiatsu pro děti

Next
Next

Dech a duch