Inspirativní čtení

81926323_10157443039163961_6158299223411392512_o.jpg

Kanadský lékař maďarského původu Gábor Maté je světově uznávanou kapacitou a jeho knihy (zatím vyšly čtyři) byly již přeloženy do mnoha jazyků, tři z nich také do češtiny.

Když tělo řekne NE je v pořadí jeho druhá kniha a věnuje se VLIVU STRESU NA NÁŠ IMUNITNÍ SYSTÉM A POTLAČOVÁNÍ EMOCÍ JAKO KLÍČOVÉHO FAKTORU CELÉ ŘADY ZÁVAŽNÝCH CHOROB. Velká pozornost je tu věnována především autoimunitním onemocněním (roztroušená skleróza, ALS – amyotrofická laterální skleróza, Crohnova nemoc, syndrom dráždivého tračníku, revmatoidní artritida a další), dále rakovině (prsu, prostaty…), Alzheimerově nemoci a dalším chorobám, jež velmi ztrpčují lidem život a v mnoha případech také znamenají jeho předčasný konec.  

Autor nabízí jiný pohled na známá témata a klade znepokojivé otázky – např. „existuje něco jako osobnost náchylná k rakovině?“ Proč kouření u některých lidí způsobuje rakovinu plic, kdežto u jiných ne? MÁ VĚTŠÍ VLIV PATOGEN NEBO ZRANITELNOST PACIENTA? To je zásadní otázka, relevantní též z hlediska zen shiatsu, jehož cílem není léčit nemoc, nýbrž postupně posilovat naše zdraví (fyzické i psychické) a celkovou rovnováhu – neboť co je v rovnováze, je vždy mnohem méně zranitelné…

Inspirativní podněty však Maté přináší i v jiných oblastech: např. v kapitole Síla negativního myšlení PROBLEMATIZUJE ONO ZNÁMÉ MYSLET POZITIVNĚ“ či „bojovat s nemocí“.

o   „Nemoc je projevem vnitřní disharmonie. Pokud se na ni budeme dívat jako na něco cizího a vnějšího, můžeme nakonec vést válku sami proti sobě. […] Negativní myšlení není nějaký škarohlídský, pesimistický pohled na svět, který se tváří jako ‚realismus‘. Je to ochota zamýšlet se nad tím, co nefunguje. Co není v rovnováze? Co ignoruji? Čemu moje tělo říká ne? Bez těchto otázek zůstanou stresy zodpovědné za naši vnitřní nerovnováhu skryté.“

Kniha je psána s velkou znalostí problematiky a na základě celoživotních zkušeností z lékařské praxe. Jednotlivé závěry se opírají o fakta, jejichž zdroje je možné dohledat – přitom však nejde o těžko srozumitelnou knihu, jíž by se čtenář musel prokousávat nebo která by vyžadovala vzdělání v oboru. Naopak, je to čtivý text, psaný s laskavostí a velkým pochopení pro mnohé těžkosti lidského života.

Rozhodně lze ke čtení jen doporučit, jeden výtisk mohu v případě zájmu zapůjčit.

Previous
Previous

12 cviků pro 12 meridiánů

Next
Next

Když tóny léčí…