12 cviků pro 12 meridiánů

Klientům a klientkám obvykle doporučuji velice prospěšné cvičení zvané Makko Ho, které POMÁHÁ ROZPROUDIT ENERGII V TĚLE a zlepšuje oběh krve a tělních tekutin.

Jde o protahovací sestavu celkem dvanácti cviků, věnovaných jednotlivým orgánům a drahám (meridiánům), jež s nimi souvisejí. Cviky za sebou následují dle biologických hodin a v tomto pořadí se také zpravidla cvičí: plíce – tlusté střevo – žaludek – slinivka, slezina – srdce – tenké střevo – močový měchýř – ledviny – osrdečník – trojitý ohřívač – žlučník – játra.

Ideální je věnovat cvičení Makko Ho alespoň čtvrthodinku každý den, dle možností ráno či večer, popř. během dne. 

Orgánové hodiny

Orgánové hodiny

Cvičit lze buď celou sestavu, nebo se zaměřit na cviky, které jsou pro nás nejtěžší (tyto meridiány budou pravděpodobně nejvíce v nerovnováze), a ty opakovat, třeba i několikrát denně.

Kromě správného provedení je při tomto cvičení VELMI DŮLEŽITÉ SPRÁVNÉ DÝCHÁNÍ. A především pak rozvíjení schopnosti naslouchat vlastnímu tělu – některé dráhy a orgány potřebují spíše dynamiku, jiné klid, a i to se může v čase měnit. Jinými slovy je tedy zásadní necvičit mechanicky (kdy je naše mysl u něčeho jiného) nebo jak to už mám naučené, ale KAŽDOU POZICI NAPLNO PROCÍTIT A PROŽÍT“.

Cvičení lze rovněž provádět VE DVOJICI S PARTNEREM, což má své specifické výhody (větší intenzita protažení, sladění s partnerem a vnímání jeho těla a potřeb atd.). Jak cvičit ve dvou, je velmi pěkně a názorně popsáno například v knize Darji Havelkové Cesta ke zdraví a spokojenosti, kterou mohu případně zapůjčit.

Zde jsou tři ukázky cviků, podrobnější tištěný materiál s instruktáží poskytuji klientům zpravidla při jednom z prvních sezení. Občas se s nimi vracím k jednotlivým cvikům a provádím potřebné korekce.

Osrdečník (perikard)

Osrdečník (perikard)

Slinivka a slezina

Slinivka a slezina

Tlusté střevo

Tlusté střevo

Makko Ho je velmi VHODNÉ DOPLNĚNÍ SHIATSU a zároveň způsob, jak pravidelně (nejlépe každý den) vracet pozornost do těla a rozvíjet citlivost k jeho aktuálním potřebám.

Velice užitečné je však TAKÉ PRO SPORTOVCE, a to zejména pro ty, kteří se zaměřují hlavně na posilování svalů či kardio aktivity a nedělají k tomu v dostatečné míře jógu nebo strečink.

Previous
Previous

Dech a duch

Next
Next

Inspirativní čtení