Dai Mai

conscious-design-rUO4wasOHSw-unsplash.jpg

Jediný meridián v našem těle, který je horizontální (všechny ostatní „běží“ shora dolů či zdola nahoru). Vzhledem k jeho umístění se mu často říká Opasková dráha, obkružuje totiž tělo jako pásek u kalhot. Bývá často opomíjen – a určitě neprávem.

Pochopení jeho hlavní, propojovací funkce napomůže právě metafora opasku. Každý ví, že příliš utažený pásek je nepříjemný. Škrtí. Nejde však jen o pocit – stažení skutečně do určité míry brání volnému pohybu energie (a tělních tekutin) mezi horní a dolní částí těla. Že něco takového není dvakrát zdravé, není těžké si domyslet. K podobnému (a ještě většímu) „předělu“, který nám nijak neprospívá, dochází také při sezení na židli – převládající poloze v mnoha zaměstnáních dnešní doby. Dlouhodobá disharmonie Dai Mai však může mít i jiné, emocionální příčiny (viz dále).

Pro cvičené oko terapeuta je tato nerovnováha zjevná na první pohled:

  • ŽENY mívají horní polovinu těla slabou a jakoby nedostatečně vyživenou. Prsa jsou malá (případně ztratila výrazně na svém objemu), naopak boky a hýždě jsou mohutné a nohy silné.

  • MUŽI vypadají při této disharmonii opačně: velké břicho, případně i prsa, nohy jsou naopak neúměrně slabé a výživa jako by chyběla zase v dolní polovině těla.

Do určité míry je to pochopitelně dáno i rozdílnou fyziologií ženského a mužského těla (odlišnosti v pánvi u obou pohlaví atd.), u velké nerovnováhy v uvedené dráze však mohou rozdíly nabýt až abnormálních rozměrů.

Typickými projevy zablokovaného Dai Mai jsou například vracející se migrény či úporné bolesti hlavy, může se však objevit i špatné trávení nebo lupénka. U žen bývá běžným symptomem nepravidelná menstruace, potíže s početím či donošením dítěte, různé záněty a cysty v pánevní oblasti a další obtíže. U obou pohlaví pak může stagnace energie v tomto meridiánu vyústit až v ischias nebo chronické bolesti v kříži či bederní páteři, u mužů ještě posílené nadměrnou velikostí (a tedy i váhou) břicha. Častým projevem bývají také kýly.

I další problémy nicméně mohou mít své pozadí v energetické nerovnováze Dai Mai: vleklé kvasinkové infekce a vracející se infekce močového ústrojí, studené nohy (do nichž dostatečně neproudí energie a krev), pocity pomalosti a tíže („nic se mi nechce“), napětí ve svalech dolních končetin, příliš mnoho energie v drahách žlučníku a jater (které Dai Mai protíná) a s tím související chronické napětí v oblasti krku a ramen.

massage-2441817.jpg

Dai Mai je také meridiánem, kam se velmi často ukládají naše psychická traumata. Podvědomě si sem „schováváme“ pocity a zkušenosti, s nimiž si nevíme rady. Je to poměrně daleko od hlavy a srdce, tedy ideální místo, kam něco tak nepříjemného „zašít“! Někdy se říká, že v Dai Mai je uloženo vše, co na sobě nemáme rádi a co odmítáme.

Do tohoto meridiánu se rovněž velmi promítá stres. Možná si vybavíte ten pocit: najednou se vám hůř dýchá, dech je zrychlený a odehrává se převážně v hrudníku, dolů do břicha se moc nadechnout nejde. Jako by vás někdo stáhl železnou obručí. Utáhl pásek. Jsme-li stresu vystaveni často, napětí v Dai Mai se postupně hromadí.

Jak nerovnováhu v této dráze efektivně řešit?

Určitě si zajít na zen shiatsu, případně využít kombinaci s ladičkami. Výborná je frekvence 147,85 Hz.

Při velké disharmonii může nějaký čas trvat, než se stav zlepší, a i když se na to nedá připravit předem, je dobré alespoň počítat s tím, že mohou vyplavat na povrch i nepříjemné pocity či traumatické zkušenosti, které doposud zůstávaly skryté… Terapeut si toho je vědom a nebude se divit, pokud se během ošetření rozpláčete, vaše tělo s sebou začne mimovolně škubat nebo budete mít potřebu křičet. To všechno jsou přirozené projevy uvolňování potlačených věcí a z hlediska zdraví je vždy lepší dát tomu volný průchod než to v sobě zadržovat. S terapeutovou pomocí bezpečně zvládnete i takovéto chvíle.

zen-1588751.jpg

Také není příliš vhodné nosit často pásek – stejně jako jsou na těle do určité míry problematické prsteny, náramky, hodinky, ale třeba i příliš stažená podprsenka nebo guma u kalhot. Krátkodobě tyto věci samozřejmě žádný problém nepředstavují, nicméně je třeba si uvědomit, že je pravidelně nosíme mnoho hodin denně a že sice jen málo, ale zato po dlouhou dobu brání plynulému toku energie v našem těle. Ideální je nemít na sobě nic nebo upřednostňovat volné, prodyšné oblečení, chodit co nejvíc naboso. Tok energie jemně ovlivňují i některé kameny – ale s těmi se pracuje spíše na jiných drahách než Dai Mai a je vhodná konzultace s člověkem, který se v dané oblasti trochu orientuje.

Co ale může udělat každý sám: pracovat s „vypouštěcím bodem“ pro Dai Mai, a tím je Žlučník 41 (GB 41). Pomáhá jeho pravidelná masáž malými krouživými pohyby. Praktik zen shiatsu nebo akupunktury poradí, jak tento bod na těle najít.

Vhodná cvičení pro rozproudění stagnace v Opaskové dráze bude umět doporučit také zkušený učitel tai-či nebo čchi-kungu.

essential-oils-2693748.jpg
Previous
Previous

Jak očistíš svou mysl, mistře?

Next
Next

Vnitřní vítr