Aromaterapie a pět elementů

oil-1370569.jpg

Účinky rostlinných silic, často (i když trochu nepřesně) označovaných jako esenciální či éterické oleje, se dají popsat z různým způsobem.

Aromaterapie někdy rozlišuje oleje ochlazující a zahřívající, případně zklidňující a povzbuzující, jindy zdůrazňuje jejich účinky protizánětlivé, antibakteriální, antispasmodické (proti křečím), močopudné a další.

Používání těchto mocných darů přírody může být velkou pomocí při řešení řady zdravotních obtíží. Je však třeba mít na paměti, že se jedná o vysoce koncentrované látky (či jejich směsi), a není proto určitě moudré s nimi zacházet bez rozmyslu. Jednak kvůli možným alergickým reakcím a jednak je vždy nutné brát v potaz i aktuální zdravotní stav – řada éterických olejů je například kontraindikována v období těhotenství.

Další možné dělení esencí je z hlediska pěti prvků, s nimiž pracuje čínská medicína.

Následující přehled je shrnutím hlavních olejů pro jednotlivé elementy (a orgány, které k nim čínská medicína řadí). Je však pouze orientační a při jeho čtení je třeba mít na paměti, že pět prvků je mezi sebou provázáno vzájemnými vztahy a nelze se na ně dívat jako na něco izolovaného, co stojí samo o sobě. Ve skutečnosti žádné elementy s neměnnou podstatou nejsou, jde pouze o metaforu, která nám umožňuje lépe pochopit důležité souvislosti v oblasti zdraví a lidského života obecně.

prunus-289698.jpg

VODA (ledviny, močový měchýř):

  • jalovec, cedr

  • zázvor

  • geranium (muškát)

  • santal

DŘEVO (játra, žlučník):

  • citrusy: grep, bergamot, citron, pomeranč, neroli, petit grain

  • heřmánek, řebříček, yzop

  • levandule

OHEŇ (srdce, tenké střevo, osrdečník, trojitý ohřívač):

  • růže, palmarosa (Cymbopogon martinii)

  • jasmín, ylang-ylang

  • rozmarýn, koriandr, meduňka

  • pačuli

ZEMĚ (slezina, slinivka, žaludek):

  • majoránka, kardamom

  • vetiver

  • myrha, kadidlo

KOV (plíce, tlusté střevo):

  • jehličnany: borovice, jedle, eukalypt, cypřiš, rosalina

  • šalvěj, yzop

  • tea tree

  • tymián, mateřídouška

Praktik zen shiatsu, který s esencemi aktivně pracuje, obvykle volí kombinaci dvou elementů, v nichž je u klienta či klientky největší aktuální nebo dlouhodobá nerovnováha. Mezi časté vzorce disharmonie patří například Dřevo napadající Zemi (obvykle vede k podrážděnosti a rostoucí, nemizící únavě) či Oheň vysoušející Vodu (a následná horkost, nervozita, roztěkanost a neschopnost dotahovat věci do konce). Nadbytek energie v jednom elementu je pak potřeba rozptýlit či zchladit, slabý element naopak posílit a oživit.

Velkou výhodou je, že účinků éterických olejů lze využívat i mimo vlastní setkání s terapeutem – stačí si domů, do kanceláře a podobně pořídit difuzér nebo zvolit jinou formu působení esencí, například si dát pár kapek do koupele nebo využít olejíček při žehlení s napařovací žehličkou. Možností je mnoho a vždy se najde nějaká, která je příjemná, užitečná a zároveň ji v pohodě zvládá i vaše okolí :-)

Po konzultaci s terapeutem je vhodné používání esenciálních olejů doplnit masáží některých bodů nebo částí těla a také potřebnými změnami jídelníčku a cvičením. Pro své zdraví můžete mnohé udělat sami, a účinek ošetření zen shiatsu tak významně posílit.

yoga-2662237.jpg

PŘÍKLADY Z PRAXE:

Klient Roman trpíval na nachlazení a virózy. Kdykoli v práci nebo jinde v jeho blízkosti někdo onemocněl, věděl Roman, co ho v nejbližších dnech čeká. Už zas! Vyzkoušel snad všechny produkty, co mu v lékárně nabídli. Ale problémů se nezbavil. Potom mu někdo poradil zajít si na zen shiatsu. To kromě jiného postupně posílilo jeho dráhu plic a na radu terapeuta začal cvičit sestavu Makko Ho, otužovat se a využívat esenciální oleje patřící k elementu Kovu, především borovice a eukalyptu. Vždy když se objevily důvěrně známé první příznaky, dal si pár kapek do aroma lampy v místnosti a totéž udělal i na noc. Nemoc se mu zpravidla podařilo zahnat hned v počátečním stadiu a ráno vyskočil z postele fit. Postupem času se tyto situace opakovaly méně a méně často a v současné době už Roman na běžná respirační onemocnění prakticky netrpí.

Lucii trápily panické ataky. Přicházely nejčastěji v noci, kdy se vzbudila zpocená, s bušením srdce – a rázem bylo po spaní. Bylo to velmi zneklidňující. Terapeut zen shiatsu diagnostikoval nerovnováhu elementu Vody a Ohně, přesněji ledvin a srdce. Při ošetření se věnoval meridiánům spojeným s těmito orgány a ukázal Lucii, jak si může doma masírovat akupunkturní bod Srdce 7, který zklidňuje mysl. Namíchal jí také směs olejů ve složení levandule, růže a geranium a poradil jí, aby si vždy před spaním pár kapek rozetřela do dlaní a poté jimi provoněla polštář. Lucie si vůni velmi oblíbila, cítila se díky ní klidněji a bezpečněji. Úzkostných stavů začalo ubývat a dnes už se objevují zřídka a jsou méně intenzivní. Na zen shiatsu dochází Lucie dál a postupně se před ní začíná rozkrývat trauma, které je příčinou jejích nočních strachů. Není to pro ni vůbec snadné, ale zároveň ví, že už se jí podařilo s problémem pohnout, a má tedy i větší důvěru, že celý proces nakonec zvládne a dá úzkostem jednou provždy sbohem.

herbs-5145166.jpg

Při vybírání esenciálních olejů je důležité myslet také na kvalitu, i když to někdy znamená si připlatit. Na českém trhu je nicméně nabídka kvalitních olejů poměrně pestrá a vedle českých značek (Nobilis Tilia, Salus…) jsou tu zastoupeny i firmy zahraniční (např. Young Living).

Více o jednotlivých olejích (nejen) z hlediska čínské medicíny, ale i o historii jejich užívání a kulturní symbolice se lze dočíst například v knize Gabriela Mojaye: Aromaterapie pro léčení duše (Alternativa, 2000).

Previous
Previous

Malý nebeský okruh

Next
Next

Čtyři brány