Malý nebeský okruh

Jako Malý nebeský okruh se v zen shiatsu a čínské medicíně někdy označují dva nepárové meridiány: Přední a Zadní střední dráha.

Jak už napovídá název, najdeme je v zadní a přední části těla (na pomyslné středové ose); při pohledu z profilu vytvářejí „okruh“ – viz obrázek. Obě mají svůj počátek v oblasti pánve.

Jsou velmi důležité, neboť se vztahují se ke všem jinovým a jangovým meridiánům (a tedy i orgánům) a ty z nich při deficitu čerpají energii a v případě nadbytku ji sem naopak ukládají. Terapeut zen shiatsu se jim tedy obvykle věnuje, je-li v těle málo jinu nebo jangu a také při stagnaci jangu či jinu.

Ošetření Malého nebeského okruhu prospívá celému tělu, působí harmonizačně a má blahodárný vliv i na naši psychiku. Do centra pozornosti se tyto dráhy dostávají též v různých přechodových obdobích, kdy procházíme řadou změn na fyzické i energetické rovině, např. v pubertě či při nástupu menopauzy. Příznivý účinek na oba meridiány mají rovněž některé ladičky, např. frekvence 126,22 Hz či 172,06 Hz, jež uvolňují nejrůznější bloky v průběhu okruhu a jejich aplikace na páteřní obratle či v oblasti břicha a hlavy je velmi příjemná.

gb41.jpg

ZADNÍ STŘEDNÍ DRÁHA (Dráha řídicí, Du Mai) bývá někdy také označována jako Moře jangu nebo Dráha Velkého otce.

Prochází přes křížovou kost, bederní, hrudní a krční obratle a dále na vrchol hlavy a středem obličeje až nad horní ret. Její ošetření proto pomáhá při nejrůznějších zdravotních problémech spojených s páteří, šíjí, hlavou a nervovou soustavou:

  • bolesti zad

  • ztuhlost páteře (v mentální oblasti pak rigidita či dogmatismus v myšlení)

  • závratě, neschopnost se soustředit a jasně uvažovat, špatná paměť

  • roztroušená skleróza a další neurodegenerativní onemocnění

  • tinnitus (zvonění v uších)

  • poruchy vidění

  • některé potíže močopohlavního ústrojí (vaginální výtok, inkontinence, problémy s početím)

  • epilepsie, hysterie

  • manické projevy, deprese

Ze všech drah má tento meridián také nejblíže k naší spiritualitě a vědomí.

Nejdůležitějšími body Du Mai jsou Brána vitality (Ming Men, mezi druhým a třetím bederním obratlem) a Sto setkání (Bai Hui, na nejvyšším místě temene hlavy). Brána vitality posiluje jang ledvin, Sto setkání pomáhá regulovat jang a vnitřní vítr a rovněž příznivě ovlivňuje játra, zejména při přílišné horkosti způsobené nevhodnou stravou apod.

V některých meditačních technikách se využívá také bod Kořen zubu (Yin Jiao), kam při meditaci směřuje špička jazyka.

avenue-656969.jpg

PŘEDNÍ STŘEDNÍ DRÁHA (Dráha početí, Ren Mai) neboli Moře jinu či Dráha Velké matky.

U žen prochází dělohou (u mužů se stejná oblast obvykle nazývá elixírové pole, tj. energetické centrum mužské rozmnožovací esence), a směřuje vzhůru přes břicho a hrudník až na bradu. Název Dráha početí je tedy víc než přiléhavý – řada problémů s neplodností u žen (počít, donosit…) i mužů (impotence) má svůj původ právě v tomto meridiánu. Ošetření Ren Mai však může být užitečné i při jiných typech obtíží:

  • infekce urolog. traktu

  • problémy s prostatou

  • pomalý metabolismus, pocit chladu a prázdna v břiše, potíže s trávením, nadýmání, zácpy, průjmy a také kýly

  • velký tukový polštář na břiše a neschopnost se jej zbavit

  • nemoci štítné žlázy

  • klimakterické projevy (noční pocení, nespavost, bušení srdce, pocity úzkosti)

  • potíže spojené s dýchacími cestami (astma, bronchitida, katary…)

  • nepříjemné kožní projevy (vyrážky, opary, ekzémy a další)

Na Přední střední dráze leží několik bodů úzce spojených s některými orgány: žaludek, srdce, tenké střevo, močový měchýř… Stejně jako Zadní střední dráha však bezprostředně ovlivňuje i naši psychiku a souvisí s různými emocionálními problémy (zejména v partnerském soužití), studem, pocity viny a nízkou sebedůvěrou u mužů i žen. Odráží se v ní, jak rádi máme sami sebe a jak o sebe umíme (nebo neumíme) pečovat. Nerovnováha v tomto meridiánu se může projevovat i jako pocit ohrožení bez zjevné příčiny, z hloubi jdoucí úzkost a neklid. Je to podobné, jako když se malé dítě znenadání ocitne samo bez matky (Dráha Matky) a necítí se bezpečně nebo si připadá zranitelné.

Při pocitech chladu či prázdnoty je vhodné některé body Ren Mai nahřívat nebo použít techniku zvanou moxování, velmi opatrně je však nutné postupovat v období těhotenství – v takovém případě je určitě vhodná předchozí konzultace s praktikem zen shiatsu.

Tukový polštář v oblasti břicha často plní funkci jakési ochrany – před oním vnitřním neklidem, pocitem prázdnoty či zranitelnosti, ale také před pocity viny či studu. Zbavit se jej bývá v takovém případě nesnadné i při změně stravování, neboť má emocionální (a leckdy traumatické) pozadí, které si můžeme uvědomovat jen málo a nebo vůbec. Obvykle se pak dostavuje také tzv. jo-jo efekt, kdy tělo po přestálé dietě směřuje rychle zpět k „obalení“, aby znovu izolovalo nepříjemné pocity či trauma. Řešení nemizících „špeků“ je jistě možné, nicméně jak plyne z řádků výše, často nestačí pouhá změna jídelníčku a je třeba přidat vhodnou psychoterapii (event. v kombinaci se zen shiatsu a prací s dráhou Ren Mai), kdy dojde k prožití a postupnému vyrovnání s těmito nepříjemnými životními zkušenostmi, jež jsou v podvědomí (a také v těle) uloženy – mnohdy po celá desetiletí.

Vzhledem k tomu, že Malý nebeský okruh prochází středem, je jeho ošetření namístě také při nerovnováze mezi pravou a levou polovinou těla. Ta bývá poměrně častá, a to i v případech, kdy není důsledkem extrémní jednostranné zátěže jako např. u profesionálních tenistů. Chceme-li této nerovnováze předcházet a udržovat hladký průchod energie Přední a Zadní dráhou, jsou kromě ošetření zen shiatsu vhodná též pravidelná dechová cvičení (pránajáma, čchi-kung, soen yu a další) – nejlépe každý den. Dobrá průchodnost středového kanálu je však důležitá také pro meditační praxi, a to zejména v její intenzivní podobě, např. během retreatu, kdy se meditačním technikám věnujeme mnoho hodin denně.

Najděte si každý den na své tělo nějaký čas, bez ohledu na to, čím dalším je váš den vyplněn. Není to nic, co by bylo od vás odděleno, není to jen nástroj sloužící vaší mysli nebo vašemu potěšení, a není to ani pouhá schránka pro duši, o kterou pro její pomíjivost nemá příliš smysl se starat – je to vaše tělo, bez něj nemůžete žít. Každý to ví a přece jen málo lidí se tím skutečně řídí.

Tato každodenní vědomá pozornost a péče věnovaná tělu (i kdyby to měla být jen půlhodinka) se vám mnohonásobně vrátí, jak v podobě dobrého pocitu a spokojenosti, tak i celkového zdraví a vitality.

through.jpg
Previous
Previous

Zen shiatsu v podzimu života

Next
Next

Aromaterapie a pět elementů